Onze uitgebreide en gevarieerde collectie historische kaarten en plattegronden 

Als het gaat om historische kaarten en plattegronden zijn de spotlights wat ons betreft vaak te eenzijdig gericht zijn op het werk van bekende kaartenmakers en uitgevers uit de glorietijd van de Nederlandse cartografie zoals Hondius, Van den Keere, Janssonius en natuurlijk de beroemde Blaeu. Natuurlijk, die hebben ons inderdaad een schat aan cartografische pareltjes nagelaten. Maar er is meer, véél meer!

De collectie oude kaarten van Frisius is dan ook veel breder en gevarieerder dan alleen ‘het bekende werk’. Zo hebben we, in digitale vorm, een groot aantal unieke ‘manuscriptkaarten’: handgetekende oude kaarten waarvan maar één exemplaar werd gemaakt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de historische stadsplattegronden van Joan Blaeu, die destijds op commerciële basis in grote oplagen werden gedrukt).

Ook wat betreft de periode waarin de historische kaarten gemaakt werden, kijken we verder dan alleen de zestiende en zeventiende eeuw. Want ook daarná werden natuurlijk nog schitterende historische kaarten gemaakt. Over smaak valt niet te twisten, maar wat ons betreft is de historische kaart van het Hoogheemraadschap Schieland uit 1928 één van de mooiste oude kaarten in onze collectie. En we hebben zelfs een paar oude kaarten van ná 1940 in de collectie.