Historische kaarten: letterlijk en figuurlijk een mooi tijdsbeeld

Historische kaarten en oude stadsplattegronden bieden een schat aan informatie over het landschap en de steden in vroeger tijden. Maar oude kaarten zijn niet alleen informatief en interessant; ze zijn ook prachtig om te zien. En dat geldt niet alleen voor de historische kaarten die ook bedóeld waren als decoratieve wandversiering, of als prestigieus geschenk. Ook oude kaarten die destijds alleen een informatieve bedoeling hadden, werden vaak mooi versierd met allerlei decoratieve elementen en ogen tegenwoordig als ware kunstwerken. 

De schoonheid van andere historische kaarten zit hem juist in het ontbreken van decoratie en detaillering. Zulke oude kaarten ogen als abstracte kunst waarvoor geldt ‘less is more’.
Weer een andere categorie zijn de historische kaarten van recenter datum die voor promotionele doeleinden werden gedrukt. Denk bijvoorbeeld aan oude stadsplattegronden met daaromheen advertenties en reclame-uitingen van winkels en bedrijven.

De verscheidenheid in historische kaarten is enorm. Maar voor alle oude kaarten geldt dat ze letterlijk en figuurlijk een mooi tijdsbeeld geven!